Хасково

Африканка роди в България, 1 448 потърсиха убежище в България

Срещата

23-годишната жителка на Руанда в центъра в Пъстрогор

Момиченце на име Линда е най-малкият представител на бежанците в България, съобщи на среща с ученици от СОУ „Васил Левски“ Деница Димитрова от БЧК по повод 20 юни – Световния ден  на бежанеца.

Бебето проплакало в края на миналата седмица в хасковското АГО, а 23-годишната й майка, която е от Африка, била поставена под засилена охрана. По информация на Haskovo.info двамата със съпруга й тръгнали към България, за да търсят убежище, но мъжът й бил задържан от турските власти. Бременната жена обаче продължила по пътя си и в момента е настанена в центъра за бежанци в свиленградското село Пъстрогор, където засега ще отглежда дъщеричката си.

От началото на годината 1 448 души са потърсили убежище в България. 3 от тях са с предоставен статут, други 315 – с хуманитарен, а 167 са получили отказ.

СрещатаЦентърът в свиленградското село Пъстрогор, където се настаняват подалите документи да получат статут на бежанци, е пълен. Дори при последната бежанска вълна има пренастаняване, уточни Димитрова. Хората там са от Афганистан, Сирия, Ирак, Алжир, Мароко, Мавритания, Руанда, Уганда.

На срещата в СОУ „Васил Левски“ бяха представени презентации, които имаха за цел да накарат учениците да се доближат до света на бежанците и да научат кои са институциите и организациите, ангажирани пряко с тях.

Единайсетокласници от школото бяха подредили и кулинарна изложба „Вкусът на живота“. Блюдата в експозицията бяха тематично подбрани – от кухнята на бежанците в България. Рецептите учениците са взели от едноименната книга, събрала в себе си 100 рецепти на бежанци в България от 20 държави.

Младежите бяха приготвили дюнери, картофени шницели, сладко фиде, портокалов кейк, кифлички, пикантни пържени картофи, украинска и турска салата, картофено пюре по арабско-българска рецепта, торти, кремове и патладжани с домати по сирийска рецепта.

Срещата Срещата
Срещата Срещата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
!!!
!!!
21.06.2013 12:26 12:26

Какви са тия глупости дето ги пишете бе африканка родила българче всеки ден различни заглавия за едно и също.Като го гледате това бебе да ви прилича на българче,то дори и на ромче не прилича.

Back to top button