Хасково

Роси Караджова от „Байландо“ описа съдбата на тракийци

Роси и Кирил СарджевСценарий за филм, който описва съдбата на тракийци, написа хасковлийката Росица Караджова, която стана известна с участието си в телевизионното шоу „Байландо“.
„Армаган – долината на смъртта“ е историческа сага за трагичната история на българското население от Западна Тракия през 1913 година.

Тракийските българи са проявили истински героизъм, за да отстоят себе си като българи, тъй като са преживели не само разорение, но и ужасно етническо изтребление, разказва Роси. Бягайки от Дедеагач, тракийските бежанци са нападнати от турска част от 200 войници – башибозуци. Започва се истинска сеч. Под кървавия ятаган остават стотици старци, жени и деца. Вестта се разнася навсякъде и така хората кръщават мястото „Армаган – долината на смъртта“.

Днес инициативата за заснемане на филм по сценария на Роси беше представена в Тракийското дружество в Хасково. За съжаление ние рядко си вземаме поуки от историята, а това малко дете е успяло да осмисли историческите факти и аз съм горд от това, заяви председателят Кирил Сарджев при представянето.

Роси Караджова и тракийското дружество и призоваха всички граждани с патриотичен дух да се присъединят към кампанията за събиране на средства за реализирането на филма. Всеки, който иска да помогне, да се свърже с Тракийското дружество в Хасково.

За контакти:
Тракийско дружество адрес: гр. Хасково, ул. Бургас 23, trakia_hs@abv.bg
Росица Караджова – rosii_1992@abv.bg
телефон: 038 664379 – Кирил Сарджев – председател
телефон: 0896 395939 – Добромира Тодорова – координатор

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button