Хасково

Слаб интерес към слънчевия метър, питат за Супер луната

Слънчевият метърПри слаб интерес от страна на хасковлии премина кампанията на Астрономическата обсерватория към Младежки център „Измери се по Слънцето“.

От 13:00 до 14:00 часа на пл. „Свобода“ минувачите имаха възможност да измерят височината си по своята сянка в момента на местното пладне – моментът, когато Слънцето е най-високо над хоризонта. За целта от Астрономическата обсерватория са изработили специален „слънчев метър“.

Въпреки че метърът не беше особено точен, основната цел на кампанията хората да видят нагледно колко голяма е разликата в техните сенки през различните сезони, а най-малките да научат, че най-къса е сянката на предметите през лятото, и така да осмислят ролята на Слънцето като основа за измерване на времето, бе постигната.

Слънчевият метърПовечето хасковлии, спрели се да разгледат метъра, не пожелаха да се премерят по Слънцето, но задаваха въпроси за начина, по който работи той. Един от тях се поинтересува от явлението Супер луна.

Ръководителят на Астрономическата обсерватория Йоанна Кокотанекова обясни, че това е явление, при което Луната се доближава най-много до Земята и се очаква на 23 юни. И въпреки че тази ситуация добавя допълнителен щрих към енергийната матрица на лятното слънцестоене, Кокотанекова допълни с усмивка, че Супер луната не е страшна, защото това е пълнолуние, при  което луната ще ни изглежда по-голяма от обичайното.

Слънчевият метър Слънчевият метър

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.06.2013 14:18 14:18

Йоанна Кукутаникова нали е пенсионерка,какво прави там ?

az
az
25.06.2013 12:31 12:31

Йоанна Кукутаникова не е пенсионерка мауци такива и не пишете глупости по-чуждите адреси 😉

Back to top button