Хасково

Японски археолози пишат доклади за Александровска гробница

АрхеолозитеЯпонски археолози ще популяризират в родината си гробницата край хасковското село Александрово. Това съобщиха самите те след като разгледаха тракийската гробница и останали впечатлени от реализма на Музея на тракийското изкуство.

Рийчиро Обара, Казуоки Такеучи и Хидео Икеда са членове на Японската асоциация на археолозите и Японската асоциация за древни азиатски цивилизации. Вече 10 години след пенсионирането си тримата учени обикалят света и изучават останки от различни народи и цивилизации. Причината е, че информацията, която присъства в японските учебници и книги се различава от действителността. „Обикаляме, за да разберем различните цивилизации“, обясни Рийчиро Обара.

В Музея на тракийското изкуство край хасковското село Александрово са ги впечатлили две неща – добре организираният музей, който е достъпен за обикновените хора и добре изпълнените стенописи.

Тримата японски археолози проявили интерес към древната тракийска култура след изложба в островната азиатска страна по време на която били впечатлени от обработката на злато и сребро. Миналата година те присъствали на туристическо изложение в Япония, където чули за Хасково и това станало причина за визитата им в региона.

Освен Александровската гробница Рийчиро Обара, Казуоки Такеучи и Хидео Икеда са посетили гробницата в село Свещари и Казанлъшката гробница.

„Тракийските гробници в България са прекрасни и като се има предвид факта, че тази край Александрово ще кандидатства за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО е добре тези паметници на културата да се популяризират„, препоръча Обара. В тази връзка той и колегата му ще напишат два доклада, които ще изнесат пред членовете на Японската асоциация на археолозите и Японската асоциация за древни азиатски цивилизации. Тримата учени са категорични, че ако Александровска гробница бъде популяризирана и в местната преса потокът от японски турски към България и в частност Хасково ще се увеличи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button