Хасково

Делян Добрев: Промените в Закона за енергетиката не са достатъчни

Делян ДобревПриетите от парламента промени в Закона за енергетиката не са достатъчни, каза на брифинг депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той  коментира днешните  твърдения на  министъра на икономиката и енергетиката  и туризма Драгомир Стойнев ,че НЕК е в критично финансово състояние. 

Ако тройната коалиция не беше похарчила 1 млрд лв за проекта „ Цанков камък” 1,5 млрд за  АЕЦ “Белене”, сега  по сметката на НЕК щеше да има 600 милиона депозит, подчерта ексминистър Добрев.

Той опроверга твърденията, че на бившия  изпълнителен директор на БЕХ Михаил Андонов  е  дадено  право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10%, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството. Това според Стойнев  му давало възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Не знам за такова упълномощаване на М. Андонов, категоричен бе Делян Добрев. Дори и да има такова, то не може да доведе до продажба на ВЕЦ поради няколко причини. Първо:  БЕХ няма ВЕЦ-ове. И второ – от 2010 г всяка продажба на  дълготрайни материални активи  се извършва от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Да не говорим,че ВЕЦ-овете са в забранителен списък и за продажбата им трябва решение на Народното събрание, уточни Добрев.

По  повод изказването на Стойнев, че  „Мини Марица-Изток” са водени към умишлен фалит и исканията на синдикатите за увеличение цената на въглищата, Добрев заяви, че трябва да се търси и друг тип оптимизация на разходите. Той припомни, че в продължение на 10 г транспортни фирми са превозвали 7-те хиляди работници при средна цена 3 лв. След разделяне на маршрутите на 11 лъча, средната цена е паднала на 1,70 лв. Само от тази мярка се постига икономия от 20 хил лв на ден, подчерта депутатът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гошо
Гошо
01.07.2013 13:43 13:43

Делянчо, нали знаеш какво прави „Ако“-то… Много лесно е да се приказва. След като е имало такива изпълнения, защо отговорните за това не сте ги наказали или и вие сте в същата помия заедно с тях…

hasan
hasan
01.07.2013 15:22 15:22

DOBREV SINE MAI4IN ZA6TO KATO SVALIHA IVAN PETROV NE SMENIHTE I VIK UMRAVITELA TOZI DETO HI4 NE PII SEGA ZARADI NEGO VII PATITE GRADA VI NAMRAZI

Back to top button