Хасково

Приеха областна стратегия за развитие до 2020 г.

Областна администрация - ХасковоСтратегия за развитие на Хасковска област за периода 2014 -2020 г. бе приета днес на заседание на областния съвет за развитие.Тя е изготвена от екип на Националния център за териториално развитие с ръководител Емил Никитов.

Предстоящия период е изпитание за областното планиране, смятат специалистите. Най-голямото предизвикателство е влошаващото се демографско състояние на областта, чието население е намаляло с 31 хиляди души, а средната гъстота е под средната за страната. Брутният вътрешен продукт задържа нивото си, но делът му за страната е твърде малък. 92,55 % от малките и средните предприятия са микропредприятия. В областната икономика най-висок е относителният дял на услугите, следван от индустрията и аграрния сектор, който е 2 пъти по-голям от този за страната. Туризмът не е панацея, но има голям резеpв, смятат авторите на стратегията.

В процеса на подготовка на този документ е направена анкета сред местните администрации за проблемите в Хасковска област. Ниски доходи, висока безработица, лошо състояние на ВиК мрежата и на пътищата- единодушни са анкетираните.

Подобряването на качеството на живот през следващите години може да се постигне чрез местен потенциал, е записано в областната стратегия. Необходими са  повече стимули за внедряване на иновации в биизнеса, балансирано развитие на градовете и селата, опазване на околната среда. Като неизползван в достатъчна степен ресурс са изброени развитие на биоземеделието, алтернативният туризъм, административният капацитет.

Временно изпълняващият длъжността областен управител Николай Нанев предложи хасковския кмет Георги Иванов да бъде един от четиримата  представители  на Хасковска област в Южен централен регион на мястото на кмета на община Стамболово Маджит Мандаджъ с мотива, че това е най-голямата община. Представителите на общинската администрация в Стамболово  обаче се обявиха против  тази промяна и поискаха предложението да се разгледа на следващото заседание, което бе гласувано. Председателят на Общинския съвет в Хасково Иван Иванов предложи представителите на  областта в ЮЦР да направят отчет каква е тяхната активност досега.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стефка Хийткоут
Стефка Хийткоут
08.07.2013 21:41 21:41

Това звучи като правилната посока за Хасково, дано имате и фреймуърк, която да предостави необходимите инструменти и среда, надявам се да е една спешна инициатива! Заленчуците, виното и плодовете в района са от най-вкусните в страната, земята е богата – късмет!

Back to top button