Регион

Параклисът край Спахиево възстановен

ПараклисътПараклисът „Св. Неделя“ на хълма край банското село Спахиево бе открит с тържествен водосвет в деня, когато Православната църква прославя Света Великомъченица Неделя.

Първата копка по възстановяването на храма бе направена през септември миналата година. Както Haskovo.info вече писа параклисът бе съборен преди няколко десетилетия по времето на тоталитарния режим. Сега с дарения от местни жители, които са осигурили средства, материали, труд и техника храмът е възстановен.

В момента параклисът се води на името на частно лице, но всеки момент ще бъде прехвърлен на Православната църква.

Десетки жители и гости на Спахиево дойдоха на откриването на „Св. Неделя“. Сред тях бе и ръководството на община Минерални бани.

Освен параклисът „Св. Неделя“, в Спахиево завърши и ремонтът на местното читалище „Христо Ботев„, съобщи за Haskovo.info секретарят Пенка Петкова. Около 20 000 лева са средствата, вложени във възстановяването на културното средище. Част от тях са отпуснати от община Минералнин бани.

Параклисът Параклисът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button