Хасково

Проф. Георги Янков написа книга за село Ефрем

проф. д-р Георги ЯнковИстория на родното си село Ефрем издаде проф. д-р Георги Янков, преподавател в УНСС. Без преувеличение може да се каже, че малко селища в хасковския край имат толкова дълга история, твърди авторът.

Първите писмени сведения за селото са от началото на 13 век проф. Янков описва увлекателно природните и историческите забележителности, сред които средновековната крепост Ефрем. Важно място в неговия труд заема разказът за драматичната съдба на тракийски и малоазийски България, които по стечение на историческите обстоятелства се заселват в Ефрем през 1923-25 г. Използвани са автентични исторически извори, публикации и живи разкази на хора, в които по думите на автора „неуловими нюанси на времето и душевността на човека едва ли могат да се намерят в документите“.

проф. д-р Георги ЯнковСред забележителностите и хрониката на по-важните събития след 1925 г авторът включва обновената днес от ефремци църква „Св. Атанасий“, художествен паметник на културата, някогашното училище „Климент Охридски“, участието в Балканската и Втората световна война, в кооперативното движение. Спомени за детските години допълват интересната история на Ефрем, за което проф. Янков казва“Всички ние обичаме родното място не защото е голямо или велико, а защото е наше“.

Забележително е, че малкото селце, днес в община Маджарово, е дало на науката двама професори. По-големият брат на проф. Георги Янков – Митрю Янков е също професор, доктор на философските науки, автор на над 200 научни труда, превеждани на руски, немски, английски, френски, арабски, китайски, полски и чешки.

Проф. Георги Янков е основател и ръководител на катедра „Политология“ в УНСС. В периода 1999-2005 г е директор на филиал „Икономика и управление“ в Хасково. Той има над 190 научни публикации. Включен е в енциклопедията „Научната слава на България“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button