Регион

200 земеделци блокират границата ни с Гърция днес

Протест, архивОколо 200 тютюно, зърно и зеленчукопрозводители се очаква да протестират днес на ГКПП „Капитан Петко Войвода“, за да изразят недоволството си от липсата на равнопоставеност с европейските им колеги.

Стопаните са категорични, че протестът им е икономически и няма никакъв политически привкус. „Искаме да кажем „не“ на дискриминацията спрямо България от Европейския съюз„, заяви за Haskovo.info тютюнопроизводителят Румен Манчев.

По думите му стопаните от всички страни – членки на ЕС, в които се отглежда тютюн, ще получават субсидии през новия програмен период освен България.

Тютюнопроизводителите се надяват исканията им да бъдат чути и правителството да застане зад тях.

Протестът на ГКПП „Капитан Петко Войвода“ е обявен за мирен, но не е изключено изходът на България към Гърция да бъде блокиран. Тютюнопроизводителите заплашиха и с гражданско неподчинение ако Европейския съюз не промени политиката си спрямо българските стопани.

По данни на местната структура на Асоциацията на тютюнопроизводителите, стопаните в област Хасково през последните 3 години са с 20% по-малко. Такава е итенденцията в страната. Въпреки намалелия им брой половината от европейските тютюнопроизводители са в България, твърдят от Асоцияцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button