Регион

Тютюнопроизводителите блокираха пътя за Гърция

ПротестътЗа около 15 минути протестиращите тютюнопроизводители затвориха пътя към граничен пункт Капитан Петко войвода. В 11 часа те изсипаха няколко кашона със сух тютюн на шосето и около 50 души блокираха достъпа на автомобили. Недоволните скандираха „Не на дискриминацията“.

Тютюнопроизводителите настояват за следващия програмен период да бъде осигурено допълнително европейско заплащане за килограм качествена продукция – привилегия, от която са лишени единствено стопаните от сектора в България, коментира за Haskovo.info председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кичуков, който бе на ГКПП Капитан Петко войвода.

Според протестиращите националните доплащания, които им бяха обещани не са сигурни, а без субсидии секторът е обречен на фалит. Статистиката на протестиращите сочи, че половината тютюнопроизводители в Европа са българи. В същото време в страната над 300 000 души разчитат на препитание от отглеждането на тютюн.

Протестиращите са готови на гражданско неподчинение и гладна стачка пред Европейския парламент, ако на бъдат осигурени субсидии от Европа и дават срок до есента това да се случи.

Протестът Протестът
Протестът Протестът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Калоян
Калоян
12.07.2013 11:11 11:11

Не мога да разбера за какво всъщност протестират и само реват като вдовици за х-й? Нали получават европейски пари за площ, както и всички за останалите култури, получават и субсидии за референтен период /разбирай за тютюн предаден преди 5-6 години/.Искат пари за нещо вредно и порочно, което е отречено в цяла Европа. Ами сейте нещо друго – картофи, сусам, домати…! След като Европа не дава неке Станешката да им се огъзи…. Стига сме давали парите на българския данъкоплатец на електората на Доган и Местан!! Е това нашето е голяма простотия, а тяхното вече е наглост и безочие….

Back to top button