Хасково

Хасковски пчелари очакват 20-30 кг мед от пчелно семейство

МедМежду 20 и 30 килограма мед от пчелно семейство очакват хасковските стопани тази година, съобщи за Haskovo.info председателят на Областния браншови съюз Тошо Тодоров. Прогнозния добив е за стационарни пчелини. „Подвижните могат да дадат и повече мед – 30-35 килограма„, допълни той.

По думите му годината е добра за пчеларството, въпреки че голяма част от стопаните страдат от неправилното пръскане на посевите от страна на земеделските производители. Това води до измиране на пчели, а от там и загуби за стопаните. Нормално е те да са около 10%, но десетки пчелари вече са отчели  близо 50 на сто загуби, алармира Тошо Тодоров.

В тази връзка стопаните апелират към по-стриктен контрол от страна на държавните институции срещу „бандитските действия“ на земеделски производители.

Като друг проблем в бранша от хасковската организация посочиха субсидиите, които пчеларите предпочитали да се дават на кошер, а не за определени дейности, тъй като това ги превръщало в писари. „Бюрокрацията е много. Понякога отнема седмица, за да бъде попълнена и да се набавят необходимите документи“, каза още Тошо Тодоров.

По данни на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасковско са регистрирани 707 пчелина с над 26 500 кошера.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button