Хасково

БДЗП иска забрана за нископрелитащи американски военни самолети

ЛешоядиНиско прелитащи товарни самолети, собственост на американската армия, застрашават гнездящите колонии на белоглавия лешояд по долината на река Арда, алармират от местната структура на Дружеството за защита на птиците.

Самолетите са били забелязани в края на миналата седмица от екип на дружеството по време на традиционния мониторинг на лешоядните птици в Източните Родопи. „Разстоянието е толкова малко, че човек може да прочете серийният номер на кабината на пилотите с невъоръжено око“, коментира Николай Терзиев. 

Няколкократното им прелитане в непосредствена близост до гнездовите колонии на редките белоглави и египетски лешояди създава условия за възникването на неприятни инциденти. По света има много случаи на сблъсъци между самолети и едри птици, които не само убиват летящите животни, но и предизвикват катастрофи, които унищожават техника за милиони, застрашават живота на пилотите и обикновените граждани от околните населени места, смятат от БДЗП – Хасково.

В тази връзка от дружеството подготвят официално писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов с молба ниските полети по долината на река Арда да бъдат забранени. Подобни казуси не са чужди на световната общност и една напреднала страна като Израел вече е въвела забрана на полети над зони, носещи риск от сблъсък с птици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
свидетел
свидетел
17.07.2013 10:37 10:37

На 16.07 сутринта пак прелетяха 3 броя и над Узунджово в посока към бирената фабрика.

Back to top button