Регион

Лисица и пет кучета отровени край Долни Главанак

ЛисицатаЛисица и пет кучета са намерени мъртви в маджаровското село Долни Главанак след като са погълнали отрова. Първото пострадало куче от каракачанска порода е забелязано от доброволка на БДЗП, която веднага подава сигнал на тел. 112 и уведомява регионалната ветеринарна служба в Маджарово.

Труповете на другите животни, сред които една лисица, са намерени със съдействието на местни хора. Взет е материал, който е изпратен за изследване в Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология в София.

Инцидентът е изключително неприятен не само заради умрелите животни, но и поради опасността, която те представляват. Изкуствените отрови и химикали, които хората използват, са опасни и често смъртоносни за всички живи същества.

Достатъчно е да си припомним за стотици инциденти с гъбари и семействата им, събирали гъби на места, в които е била поставена отрова, обясняват експерти. В случая особено застрашени са и обитаващите източнородопския регион лешояди, които са естествени санитари в природата. Унищожаването на трупове, които пренасят болести и зарази, е техният начин на живот.

Законът преследва нарушителите с цялата си строгост. Лице, което прояви жестокост към гръбначно животно, и му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1000 до 5000 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хахах
Хахах
23.07.2013 11:44 11:44

исица и пет Чучета отровени край Долни Главанак
:D

IVAN
IVAN
23.07.2013 13:12 13:12

ZA KU4ETA IMA NAKAZANIE TAKALI ,A LOVCITE DETO IZBIHA DIVE4E I NAI VE4E SARNITE ZA NIAH NIAMALI

бай миле
бай миле
23.07.2013 17:15 17:15

абсурдна държава абсурдни закони–ловци избиват сърни зайци пернати които с нищо не вредят на човека но кучетата налитащи на хора защитени от закона Аз обаче най методично си ги тровя като покрай помиярите се тровят и домашни които собствениците ги пускат да играят Дреме ми на патката

Back to top button