Хасково

Опашки за помощи за топло, раздават ваучери за декодери

Социалнон подпомагане3 хиляди са вече приетите молби за  помощ за отопление за идващата зима. Опашките от чакащи са главно сутрин, следобед приемните са почти празни. Увеличението на размера на пенсиите няма да лиши хора от тази помощ,  размерът на субсидията е 65,72 лв. месечно. Целевите средства се отпускат за пет месеца – от 1 ноември до 31 март.

Изплащането на средствата ще се извършва на два транша – за ноември и декември не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на субсидията. До края на януари пък ще бъдат изплатени парите за януари, февруари и март.

Ваучерите за декодери са вече в пощенските клонове, правоимащите могат да ги получат. Раздаването ще продължи до 30 септември, информира Стефан Манахилов, главен експерт в  Регионалната дирекция „Социално подпомагане“. В Хасково централна поща ще обслужва  хората от списъка от буква А до Л, останалите ще трябва да отидат до пощенския клон в „Орфей“. И на двете места ще дежурят социални работници.  3 магазина в Хасково, Харманли и Свиленград ще предлагат декодери, така че струпване няма да има. Правоимащите попълват декларация, че техният телевизор не може да приема цифров сигнал. Ако някой от списъка е починал, декодерът се дава на друг член на семейството.

320 семейства досега са подали молби за финансова помощ за първокласници. Миналата година броят на одобрените е бил 1900. Документи се приемат до края на септември.

С пълен капацитет работят социалните заведения в Хасковска област, информира още Манахилов. Най-много са чакащите за домовете за хора с психични увреждания в Радовец- 75,  и за Пъстрогор- 118.  23 са подалите молба за настаняване в дома в Кенана и филиала за незрящи. 10 кандидати има и за дома в Харманли.

От началото на годината досега дирекцията е изплатила 155 хил лв за лечение на пациенти без здравни осигуровки. Фактури за още 50 хил лв чакат одобрение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button