Хасково

GPS система настройва часовниковата кула в Хасково

Часовниковата кулаЧасовниковата кула в центъра на Хасково е почти готова. Днес приключи монтирането на камбаната и трита циферблата. Бяха направени дори и проби дали новото  съоръжение работи, съобщи за Haskovo.info директорът на Туристическия информационен център Красимир Пилев.

Часовниците са с диаметър 1 метър и са изработени от стъклопластика с изключително високоустойчиво UV покритие. Стрелките са лазерно изрязани от алуминий и са подсилени с ръбеста структура за по-голяма устойчивост. Часовниците се контролират от електронна система, захранвана с ток. Тя е снабдена с допълнителни устройства, които гарантират правилното отмерване на времето дори захранването към часовниковата кула да бъде прекъснато за седмица, увери Пилев.

Сверяването на часовниците няма да се извършва ръчно, а чрез GPS система, която е настроена да актуализира автоматично зимното и лятното часово време.

Часовниковата кулаЧасовниковата кула има и камбана. Тя е  изработена от мед и калай. Тялото й е 65 килограма. Настроена е хармонично на нота „си“ от музикалната гама. Подобно на часовниците, камбаната ще се задейства автоматично като идеята е да бие на всеки половин час по веднъж.

Камбаната е направена в леярната „Whitechapel“, произвела камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон 2012 и тези за юбилея на кралица Елизабет II. Леярната „Whitechapel“, която е основана през 1570 г., е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-старата леярна за камбани във Великобритания.

Английските майстори на часовниците и камбаната дават 5 години гаранция на новата туристическа атракция, която ще бъде открита официално за празника на града – 8 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ибрахим паша
ибрахим паша
29.07.2013 20:24 20:24

ашколсун аркадашлар часовник до часовника разбойник до разбойника е това е евроанадолски град

h
h
29.07.2013 23:25 23:25

mnogo to4no si go kazal bravo

0001
0001
30.07.2013 12:29 12:29

Дианче,поправи заглавието-GP-система,нищо лично,ти си мъжко момиче…

Back to top button