Хасково

Старица почина след системен тормоз от внука си

Екипът на фондацията70-годишна жена от Хасково е починала след системен тормоз от своя внук. За случая съобщиха от Фондация „Х&Д Джендър перспективи“, която се занимава с превенция на домашното насилие.

Тормозът над старицата започнал, когато тя приписала 2/3 от апартамента, в който живеела на внука си. Младият мъж бил в лоши отношения с родителите си. Внукът се преместил да живее при нея и скоро след това започнал да я тормози. Ограничавал й достъпа до кухнята и банята, не й позволявал да готви и да пере дрехите си. Принуждавал я да стои само в нейната стая, но не й позволявал да се заключва. Внукът често водил приятели вкъщи, правили купони, вдигали шум, злоупотребявали с наркотици. Освен това негова приятелка се преместила да живее в апартамента и двамата често се карали помежду си. Внукът се държал агресивно към възрастната жена, обиждал я, псувал я, не липсвали и удари. В същото време бабата е била трудно подвижна, с множество заболявания.

След срещи в Консултативния център на фондацията в Хасково жената предприема действия по Закона за защита срещу домашното насилие (ЗЗДН). Имала издадена ограничителна заповед, но въпреки това насилието не спирало. Около месец след делото жената починала. По данни на съседи старицата се страхувала да сигнализира полицията за нарушаването на съдебната заповед, защото е имало заплахи от страна на внука й.

115 души са потърсили помощ от домашно насилие в хасковския център на фондацията от юли 2012 г. до юни 2013-а. За същия период консултираните в димитровградския център са 41. Общо 46 са пък заведените дела по ЗЗДН.

Екипът, който работи с пострадалите от домашно насилие са социалният работник Галя Георгиева, трудовият посредник Кристина Йорданова и юристът Антония Филева. Те откроиха две тенденции за изминалата година. Първо, вече зачестявали случаите на домашно насилие над възрастни хора, особено по селата. Една от основните причини е безработицата. За голям брой семейства единствените сигурни доходи са пенсиите на възрастните хора. Липсата на средства ставала повод за конфликти в семействата, а конфликтите нерядко ескалирали в насилие.

Другата тенденция която се забелязвала е насилие, осъществявано от 18-25-годишни лица под въздействие на алкохол или наркотици. В повечето случаи това били млади безработни мъже в добро физическо състояние, които смятали, че родителите им са длъжни да се грижат за тях и да ги издържат докато са живи. Всеки отказ от страна на родителите ставал повод за физическа саморазправа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
mitko
mitko
07.08.2013 18:20 18:20

leketa dolni

Анонимен
Анонимен
10.08.2013 2:42 2:42

eto tova sega predstavljavat tezi njakolko pokolenija?!!!razligaveni,ugasno prosti,nahalni i brutalni,bez nikakva kulturai t.n.-absolutni gamen4eta,s kef da gi ritash,malko im e-badeshti prestapnici??!!!!!!!!!!!!!

Back to top button