Хасково

Наши астрономи ще наблюдават метеорния дъжд от Рожен

Илюстрация22-ма млади астрономи от Хасково и Димитровград ще наблюдават предстоящия метеорен дъжд от 11 до 13 август от обсерваторията на връх Рожен. Групата вече е в Родопите и всяка вечер прави заснемане на галактики и звездни купове. Наши астрономи се качват на Рожен за 14-а поредна година.

„За метеорен дъжд говорим, когато се наблюдават 1000 светещи частици за един час. Сега се очаква броят им да е 200, което е доста по-слабо, но пак ще е интересно“, обясни Димитър Кокотанеков от димитровградската обсерватория „Джордано Бруно“, който води групата на Рожен. Той уточни, че явлението се дължи на срещата на Земята с облак от прашинки, останали от преминаването на комета. Всеки метеорен дъжд се кръщава на съзвездието, от което се създава илюзията, че пада. В случая това е съзвездието Персей, а явлението – Персеиди.

През ноември се очаква другият по-интересен астрономически феномен до края на годината. Тогава в близост до земята ще премине комета, която по думите на Кокотанеков ще може да се наблюдава дълго време.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button