Хасково

Бракониери застреляха щъркел, раниха друг край язовир „Клокотница“

ЩъркелДва бели щъркела са били простреляни на 10 август в района на язовир „Клокотница“, съобщиха от РИОСВ-Хасково. Сигналът е подаден от граждани чрез телефон 112. Едната от птиците е била убита на място, а другата е ранена в крилото. Няма свидетели на бракониерството.

Ранената птица е настанена в двора на частен имот във вилна зона на „Кенана“, от където е подаден сигналът. Рано сутринта на следващия ден птицата е била транспортирана до ветеринарна поликлиника в Хасково. След като й бъде оказана първа помощ тя ще бъде транспортирана в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за последващо специализирано лечение. В центъра за щъркела ще бъдат положени необходимите грижи и в случай, че се възстанови напълно ще бъде върнат в природата преди есенната миграция на вида. Ако обаче не може да се справи сам в естествени условия ще бъде оставен за отглеждане в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки и защитени видове в Стара Загора.

По случая е заведена преписка от Районно полицейско управление – Хасково. Белият щъркел е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5000 лв. за физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК – лишаване от свобода от 1 до 3 г., предупредиха от РИОСВ.

Правоспособен ловец, извършил нарушението по време на лов, се наказва с глоба и се лишава от право на ловуване за срок от 1 до 2 г. Когато нарушението е спрямо световно или европейски застрашен вид, лишаването от право на ловуване е за срок 3 г. При доказване, че посоченото нарушение е извършено при съучастието на ловната дружинка, същото наказание може да се приложи и за цялата дружина или участвалите в ловния излет, допълват от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
12.08.2013 16:41 16:41

ne narod a mursha

Back to top button