Хасково

Изследват проби от Хасково за редки вируси в Шести американски флот

ПробаСерумни проби от пациенти с неясни температурни състояния от районите на Хасково, Пловдив и Бургас се изпращат за изследване в лабораторията на Шести американски флот в Кайро, която открива редки вируси.

Това заяви в интервю пред „24 часа“ д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор. Мерките от страна на държавата се взимат срещу надвисналата заплаха от нетипични за България болести. По думите на д-р Кунчев в Румъния, Гърция, Косово и Албания в последните години нарастват случаите на западнонилската треска. Това заболяване предизвиква и най-голямо безпокойство у здравните властти в България. Треската се пренася от комари, кърлежи и гризачи, които се размножават по-бързо при по-високи температури.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Хасково“ д-р Славчо Близнаков потвърди, че периодично от Инфекциозно отделение се изпращат проби първо до София, след което на място се преценява дали те да поемат към Кайро.

В превенцията срещу нетипичните болести са включени и ветеринарите. Те са организирани да изпращат животински серуми от рисковите райони, защото основният епидемичен процес е при животните.

Според д-р Исмаил Мустафов, бивш зампредседател на Българския ветеринарен съюз вълна от случаи на западнонилска треска е имало и през 20-и век. По негови думи заболяването има цикличност, но нямало как да се ограничи преминаването на комари от Африка през Средиземно море. Неговият съвет е хората, които се почувстват отпаднали след ухапване от комар или вдигнат температура, веднага да потърсят лекарска помощ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button