Хасково

Уредникът на „Шаренков“ спаси икона от 19 век

Реставрираната иконаУредникът на градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ Злати Гочев спаси възрожденска икона от 19 век.

За малко повече от месец той успя да реставрира иконата на Св. Стилиян, която е от фонда на галерията. Това е първата възстановена творба в „Шаренков“ от младия специалист по реставрация.

„Иконата беше силно потъмняла като лаковото покритие почти напълно скриваше живописния слой. Грундът и живописта бяха разрушени в краищата. Иконата има и метален обков, който също е на поправка“, обясни Гочев. Той уточни, че във фонда на галерията има 40 икони от края на 18 и началото на 19 век, повечето от които се нуждаят от реставрация.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
!
!
13.08.2013 16:16 16:16

Браво! това,което е направил и истински смислено и достойно дело! Дано се реставрират и останалите икони! Поздравления за Злати!

Back to top button