Хасково

Откриха смъртоносни дози антибиотик в кръвта на бебета лешояди

ГрафитиПочти летални дози антибиотик са открити в кръвта на бебетата на египетския лешояд в района на река Арда. За това алармира Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Причина за обезпокоителния факт е, че лешоядите се хранят с мършата на умрели домашни животни като крави и овце, които преди това са били тъпкани с антибиотици. Това било практика на повечето животновъди в района и страната.

ГрафитиТерзиев сподели, че при нормални условия продължителността на живота на египетския лешояд е 20-25 г. В последно време лешоядите край Арда преживявали едва по година. „Преди 7 г. двойките лешояди бяха 62, а сега са едва 26, загиват с много бързи темпове“, притеснен е за защитения вид природозащитникът.

Най-голям мор за птиците била близостта на хората, които унищожават местообитанията им и бракониерите. По същото време в Африка птицата се счиитала за „благо от бога“.

ГрафитиЗа да акцентират върху съдбата на египетския лешояд от БДЗП и хасковското училище „Св. Климент Охридски“ започнаха проект за изрисуването на школската ограда. За целта в Хасково вече са младите художници от „140 идеи“, които от днес до неделя със спрейове ще изрисуват 30 квадрата от оградата. Приготвени 140 флакона, а боята е в близо 90 нюанса.

Композицията ще изобразява етапи от жизнения цикъл на лешояда. Ще се започне с гнездо с малки, друг графит ще показва зрели птици в полет, възрастен лешояд, а за финал – в птиче око ще се отразява отново гнездо с малки.

„Всяка година губим по 2-3 двойки от египетския лешояд. Ако тенденцията продължи след 3 г. единствените лешояди в България може да са в двора на хасковското училище“, притеснен е Николай Терзиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button