Хасково

Жителите на 7 села в Хасковско са оставени на самолечение

Лекар, илюстрацияЖителите на 7 села в Хасковска област са без лесен достъп до медицинска и стоматологична помощ. В тях няма нито лекар, нито зъболекар. Това са минаралнобанските Сърница и Сусам, свиленградското Райкова могила, симеоновградското Троян, тополовградското Орешник, харманлийското Българин и хасковското Нова надежда.

Данните са от списъка на вакантните лекарски и стоматологични практики по Национална здравна карта за област Хасково на Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Всички жители в тези села напрактика са оставени на самолечение или трябва да бият път до съседни населени места или общинските си центрове.

Без лекари са общо 18 села в областта, а 17 са вакантните практики за стоматолози.

Главният секретар на РЗИ д-р Иван Гоговски коментира, че проблемът е много сериозен. Според него липсата на лекари и стоматолози ще се усети още по-силно в следващите години. Една от причините е, че все по-малко медици се захващат да работят по селата, а и много от младите кадри бягат в чужбина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button