Регион

Пуснаха 5 елена на свобода

ЕленПървите 5 елена лопатари бяха пуснати на свобода. До сега те обитаваха временното заграждение до с. Тинтява в Източните Родопи, съобщиха от „Новото тракийско злато“ (НТЗ). Освободените животни се чувствали много добре и започнали да опознават района, като се държали близо до оградата и водоизточниците там. През октомври към тях ще се присъединят още 25 животни.

Първите животни бяха доставени във временната ограда през януари 2013 год. от Ловно стопанство „Студен кладенец“. Разселването на елените е резултат от сътрудничество между НТЗ, Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България и Ловно-рибарското дружество „Сокол“-Крумовград. Тяхната цел е след десет години в долината на Бяла река и рида Мъгленик да има многобройна популация от елени лопатари.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е бил изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са намирани в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие.

Добре се развиват и освободените в началото на 2013-а благородни елени в Ловното стопанство „Студен кладенец“, уточниха от НТЗ. Едно тазгодишно малко е виждано редовно в центъра на стопанството, а наблюдения на местни жители предполагат наличието на още няколко малки в Бойник планина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
байбърборан
байбърборан
19.08.2013 12:18 12:18

това е грешка сега ще напълнят фризера на някой природозащитник така навремето си пълнеха хладилника георги шапкаря кръстю димов боксьора пък и милко организатора не се смущаваше много Да им е сладко и наслука

Back to top button