Хасково

9500 лв. от държавата за 100 г. от разорението на тракийските българи

Честването миналата годинаС постановление на Министерския съвет държавният бюджет предоставя на Хасковска област 9500 лв за честване на 100 г от Балканските войни.

С тази сума под егидата на областния управител на Хасково ще бъде подпомогнато провеждането на 3 възпоменателни прояви.  Организатори са Тракийското дружество „Г. Сапунаров“, читалище „Заря“ и Регионалното дружество на историците в Хасково.

За участие в научната конференция в областния град на тема „100 години от разоряването и прогонването на тракийските българи“ са поканени проф. Светлозар Елдъров от БАН, д-р Ваня Стоянова и Стоян Райчевски от Тракийския научен институт, историците от нашия регион д-р Красимира Узунова, д-р Георги Граматиков, д-р Стефан Димитров и други изследователи. Докладите и научните съобщения ще бъдат издадени в сборник.

Научният форум е планиран за втората половина на септември. Той ще бъде последван от дискусии около кръглата маса в Свиленград, Харманли, Ивайловград, Маджарово, Тополовград, в които ще участват и краеведи. Това са местата, където основно се заселват бежанци, прогонени от родните им места.

Научната проява ще бъде съпътствана от пътуваща документална изложба. В нея ще преобладават снимки, които са запаметили пристигането и настаняването на изстрадалите тракийски бежанци в селища на територията на днешната Хасковска област. За събирането на оригинални фотоси съдействие оказва и хасковското Тракийско дружество, съобщи д-р Красимира Узунова, член на управителния съвет.

Най-атрактивната част от отбелязването на 100-годишнината от драматичните събития е изложбата, която представя част от една уникална колекция- традиционни костюми, накити и аксесоари, използвани при снимките на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“. Експонатите са автентични, голяма част от тях са изработени в края на ХІХ век. Те са събрани от различни селища в Беломорието: Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, родното място на Капитан Петко село Доган Хисар , от ивайловградския и елховския край. На официалното откриване в читалище „Заря“ се очаква любимият актьор Васил Михайлов, пресъздал незабравимия образ на Капитан Петко войвода. Концертна програма за церемонията подготвя Ансамбъл „Китна Тракия“.

Ето и историята на необичайната изложба на филмов реквизит, каквато за първи път гостува в Хасково. Студио за игрални филми „Бояна“ предоставя оригиналната колекция на Централния съвет на тракийските дружества, които на свой ред я подарява на село Светлен, община Попово, по случай 120-та годишнина от пристигането там на преселници от Беломорието. Местното Тракийско дружество урежда експозиция в читалището по време на Националния тракийски събор, проведен на 29 август 1999 г. Сега експонатите се съхраняват в Историческия музей в Попово – роден град на покойния Димо Коларов, оператор на сериала, който продължава да събира зрители пред малкия екран.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button