Хасково

100 000 вече с покани за безплатни онкопрегледи

КампаниятаОт Министерството на здравеопазването вече са разпратили 100 000 покани за безплатни профилактични прегледи на рак на маточната шийка, гърдата, дебелото и правото черво. До края на годината такива ще получат още 300 000 от цялата страна, като броят е равномерно разпределен за всички области.

Безплатните прегледи се организират в рамките на проекта на МЗ „СПРИ и се прегледай“. Информационната кампания днес е в Хасково и се провежда от 10 до 12 часа на пл. „Свобода“. Целта на инициативата е трайно намаляване на смъртните случаи от онкологични заболявания чрез ранното им откриване.

КампаниятаТри са целевите групи – за рак на маточната шийка: жени на възраст от 25 до 60 г. (250 000 прегледа), за рак на млечната жлеза: 50 до 69 г. (50 000 прегледа) и за рак на дебелото и правото черво: жени и мъже, навършили 50-годишна възраст (100 000 прегледа).

Поканите се разпращат на случаен принцип като се ползват данни от есграон за да ги получат хора от рисковите възрастови групи. Безплатният преглед важи до 1 месец след получаването на поканата. Ако той не бъде извършен се изпраща нова. В пратката хората ще получат и телефонен номер, от който да бъдат насочени за прегледа.

Годишно 3700 жени у нас се разболяват от рак на гърдата, а всеки ден от това заболяване умират 3 българки. То е лечимо при ранното му откриване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button