Регион

Спешно ремонтират язовир „Кюмюрлука“, за да не залее Харманли

ЯзовирътОбщина Харманли започна спешен ремонт на стената на язовир „Кюмюрлука“. Това стана след сигнали, че от години там има теч. Хората се притесняват да не се повтори зимата на 2011-та година, когато скъсалата се стена на яз. Иваново заля село Бисер.

Течът от стената е на около 4 – 5 метра от най-високата й точка в южната й част. От него се е образувало микро язовирче, а хората, които имат стопанства наоколо, са поставили помпи и с помощта на маркучи поливат посевите си.

Около мястото, от където извира поточето, има разхвърляни камъни, които са част от укрепващата система на язовирната стена. Според специалисти нарушаването на целостта на това съоръжение е недопустимо. Причината е, че макар и не толкова голям, язовирът застрашава Харманли с ново наводнение.

От общината започнаха разчистване на проблемното място, за да се установи точната причина за теча. Кметът на Харманли Михаил Лисков пое ангажимент със собствени средства кметството да отстрани проблема. Той призна обаче, че липсата на ресурс е основната пречка кметството да не успява да полага необходимите грижи за водоемите в общината, които са близо 500.

ВидеоВижте подробности във видеото

Язовирът Язовирът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button