Хасково

Бум на ужилени от стършели, оси и пчели в Хасковско

СтършелБум на ужилени от стършели, оси и пчели в Хасковско, отчитат лекарите. По данни на Областната болница броят им се е увеличил двойно. Ухапаните от стършели, пчели и оси от началото на годината до сега са 445, а за същия период на миналата година – около 200.

„Няма регистрирани смъртни случаи. Трима от пациентите обаче бяха рискови, тъй като бяха ухапани на езика и бузата, но бързото пристигане в Спешно отделение и взетите навреме мерки са спасили живота на потърпевшите“, коментира заместник – директорът по медицинската част д-р Мариян Запрянов.

СтършелУвеличаване на популацията на стършели отчитат и от пожарната. Констатацията на огнеборците се базира на все по-честите сигнали от граждани за гнезда от стършели. Прави впечатление, че тези насекоми правят гнездата си в обезлюдените планински райони, но не липсват и гнезда в населените места.

Трима пожарникари са пострадали от стършели при големите горски пожари преди дни в симеоновградския квартал Йорданово, село Горно Войводино и Тополовград.

Последният случай е от вчера, където екип на група „Спасителна дейност“ се е отзовал на сигнал за прогонване на стършели в с. Сираково.

СтършелЕднометрово гнездо на стършели са извадили огнеборците от къща в село Княжево. Имотът бил купен от млад мъж от София. Той и семейството му решили да дойдат за няколко дни „на чист въздух“ в тополовградското селце, но намеренията се провалили. Стършелите уплашили столичаните и провалили почивката й.

Подобен е и случаят от 21 август в къща в село Изворово, собственост на димитровградчанин. Мъжът отишл да нагледа имота си. Когато отворил вратата на килера се уплашил от гледката и веднага подал сигнал на спешния телефон 112.

Специалистите съветват при ухапване от стършел да се потърси веднага лекарска помощ. Причината е, че отравянето на тези насекоми е по-тежко от ухапването на змия. Тези насекоми жилят, като правят пробивна рана и в нея впръскват секрет, предизвикващ токсично-алергични прояви. Отровата им съдържа специфични токсини, които поразяват нервната система, сърцето и могат да доведат до ритъмни нарушения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.08.2013 0:47 0:47

ami vzemete da praskate be,ne samo da konstatirate kolko sa uhapani??!!!!!

Back to top button