Регион

Министър Папазов обеща водонапорната кула на Димитровград

ВизитатаС правителствено решение върви процедура по отчуждаване на частни имоти за реконструкцията и електрификацията на отсечката Димитровград- Харманли – част от жп линията Пловдив – Свиленград. Да инспектира началото на строителните дейности на жп гара Димитровград пристигна министърът на транспорта, информациооните технологии и съобщенията Данаил Папазов заедно с генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Милчо Ламбрев.

На представянето на проекта, финансиран от Кохезионния фонд чрез Оперативна програма „Транспорт“, присъстваха също изпълняващият длъжността областен управител на Хасково Кадир Исов, депутати, кметове на общини в Хасковска област.

ВизитатаС изпълнението на проекта родната жп мрежа ще се интегрира с европейската. Ж.п. транспортът ни ще стане конкурентноспособен. Пътническите влакове ще се движат със скорост 160 км в час, за сравнение сега средната скорост е едва 47 км в час.

Повишава се безопасността на движението, подмяната на дизеловата тяга с електрическа ще намалява замърсяването на околната среда, каза инженер-резидентът на проекта Володя Нинов.

ВизитатаСтойността възлиза на 142 млн лв, срокът за изпълнение от гръцката фирма „Терма“ е 30 месеца.
Със завършване на цялата линия Пловдив Свиленград България ще разполага с модерен жп транспорт, обобщи министър Папазов.

Кметът на Димитровград Иво Димов настоя общината да получи допълнителни средства за дофинансиране на нов мост над жп линията. Общината иска също да й бъде прехвърлена собствеността върху емблематичната водонапорна кула. Сега тя е в активите на БДЖ. Министър Папазов обеща това да се случи.

Общината има атрактивни идеи за продължаване на живота на строената през 1865 г. кула. Междувременно интерес към този имот проявявала и частна фирма.

ВидеоВижте видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button