Регион

Полагат още 2 км. газопровод в Димитровград

Първа копка, архивОще над 2 км. газопровод ще бъде положен в Димитровград до края на годината, съобщи инж. Илия Илиев, ръководител на регион Хасково в „Ситигаз България“. Проектът вече е в общината, откъдето се чака зелена светлина за стартиране на изкопните работи.

В Димитровград мрежата е в доста напреднал етап. Там почти всички обществени сгради – болница, училища, детски градини, кметството, са присъединени. Общо 15 общински обекта вече работят на газ. Газификацията в Димитровград започна преди 3 г., като там вече има и 40 битови абонати, както и договори за още около 30, информираха от дружеството.

На този фон ситуацията с газификацията на Хасково е неясна. Тук тя започна на 29 юни 2011-а. Тогава бе направена символичната първа копка в кв. „Орфей“. Досега като промишлен клиент е присъединена „Астика“, има и само един битов абонат.

От „Ситигаз България“ имаха идея това лято да започнат изграждането на газопроводи в централната част на града за захранване на обществено-административни клиенти. Първоначалният план предвиждаше работата да започне през юни и да се промени горивната база на училищата, кметството, детските градини и др. и те да минат на газ. Зоните, през които ще минават основните газопроводи, ще са достъпни и за битовите клиенти, а общата дължина на новата мрежа трябва да е 10 км. Инж. Илиев заяви, че все още се уточняват с общината трасетата, по които ще се извършват изкопните работи. От 2011-а до сега в Хасково са положени 4 км. газопровод.

Ползването на газ за бита е далеч по-евтино от ел. енергията. Таксата за присъединяване на битови клиенти е 336 лв. с ДДС. Най-евтините котли струват – 1000 лв. Газификацията на средно домакинство излиза между 3000 и 5000 лв., в зависимост от броя на радиаторите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button