Хасково

Лудваме: 350 психично болни чакат за домовете в Радовец и Пъстрогор

Стефан МанахиловДомовете за психично болни в Хасковска област са пълни, съобщи Стефан Манахилов, главен експерт в Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Капацитетът на социалното заведение за мъже в тополовградското с. Радовец от 75 места е запълнен. Същото е положението и с дома за жени в свиленградското с. Пъстрогор, където бройката от 70 места е заета.

В списъка на чакащите пък са общо 350 човека с психични отклонения. От тях 229 са насочени към дома в Радовец, а 121 в Пъстрогор. Манахилов заяви, че при изработването на следващата стратегия за областно развитие трябва да се намери разрешение и на този проблем. Експертът допълни, че има европрограми, които финансират изграждането на центрове за психично болни. Сред изискванията е, те да са в градовете, а не изолирани в гори и планински райони.

От 1 юли Дневният център за възрастни в Хасково е с намален капацитет от 30 на 20 места. Причината е слабата посещаемост в продължение на 6 месеца, обясни Манахилов. Центърът осигурява ангажираност на старите хора, като им предлага и обяд, срещу 30% от пенсията. За сравнение, в Старческия дом на Кенана се взимат 70% от пенсията на обгрижваните там, а ползването на услугите на социалния патронаж става срещу 60% от пенсията.

В дома за стари хора в Хасково има 5 свободни места и 14 чакащи, а филиалът за незрящи е пълен, при 12 с желание да постъпят там. В старческия дом в Харманли има едно свободно място и 11 чакащи, а в Ивайловград всички 20 места са заети, но за него няма и опашка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Алцхаймер
Алцхаймер
30.08.2013 12:08 12:08

А защо не погледнете статистиката за болните от Алцхаймер, гадни чиновници! 100 000 хиляди са те по последни данни, а в цяла България има само около 10 домове с капацитет не повече от 60 места! Какво правим тогава а? Скапани политици, шибана държава. Гордейте се че сте българи сега!

Back to top button