Хасково

Войниците маршируват безплатно за Съединението

Съединение, архивПредставителни подразделения на българската армия ще участват в честванията на 128-ата годишнина от Съединението на България в цялата страна.

Това стана ясно от разпратеното днес официално съобщение на пресцентъра на Министерството на отбраната, откъдето подробно информират как военните по места ще се включат в празничните прояви.

Представителни подразделения от хасковското поделение 52740 ще поднесат венци пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода” в 10.30 часа – се посочва в новината от военното министерство.

Haskovo.info припомня, че само преди седмици избухна скандал във връзка с отказа на униформените да участват без хонорар в честванията на важни исторически дати. Съгласно решение на Министерския съвет от 1991 година и Наредба 18 от декември 2012 година всички разходи около участието на почетна рота в честванията трябва да бъдат поети от неговия организатор. Изключения се правят само в случаите, когато мероприятието е под егидата на президента или премиера. На тази база военните от хасковското поделение отказаха да се включат в организираното от общината тържествено честване на 6 септември. Съществуваше вероятност за пръв път в най-новата ни история то да премине без почетна рота на площада, тъй като местните военни се позоваха на горепосочената наредба. Винаги досега униформените са участвали безплатно в отбелязването на национални празници, което предизвика негативна реакция в обществото. В бюджета на община Хасково за тази година пък изобщо не са предвидени средства за подобни разходи – стана ясно преди време.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button