Хасково

Стефка Шопова и Дойчо Кръстев станаха почетни граждани на Хасково

Стефка ШоповаСъс званието „Почетен гражданин на Хасково“ бяха удостоени днес Стефка Шопова и Дойчо Кръстев.

Гости на церемонията в театър „Иван Димов“ бяха бившият президент Георги Първанов, министърът на икономиката Драгомир Стойнев, областният управител Кадир Исов, депутатът Смиляна Нитова, съветници и делегации от Русия и Франция. Стойнев се ангажира, че правителството ще помага на община Хасково и ще работи за възстановяването на индустрията тук. Той изрази задоволство, че двамата почетни граждани са от сферата на образованието. Министърът посочи, че образованието е приоритет за сегашното правителство.

Кадир Исов също отправи приветствие и заяви, че в лицето на областна администрация общината ще има добър партньор за обществените начинания.

Стефка Шопова е родена на 9 март 1943 г. в Свиленград. През годините тя е работила като учител в хасковски детски градини. От 1982 до пенсионирането си през 2003 г. Шопова бе директор на дома за деца, лишени от родителска грижа „Надежда“ в Хасково. Тя е носител на редица награди в сферата на образованието, както и на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – втора степен.

Шопова заяви, че наградата е голяма чест за нея и благодари за вниманието към сферата на предучилищното образование. Тя сподели, че е щастлива в Хасково и го оприличи на град градина.

Дойчо Кръстев е роден на 5 януари 1938 г. в Хасково. Целият си трудов стаж изкарва като учител тук. Кръстев е основател и пръв директор на ПМГ „Боян Петканчин“.

Той е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в специалност „Математика“. Председателят на общинския съвет Иван Иванов припомни, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ са предлагали на Кръстев асистентско място. Той обаче отказал с думите, че би приел ако преместят ВУЗ-а в Хасково.

Кръстев също е носител на много отличия и награди в сферата на образованието. Той е и автор на учебници, сборници и помагала. По неговите думи, да бъдеш учител е призвание и каза, че ключът към успешната работа е децата да се обичат искрено.

Кръстев заяви, че за него е голяма чест и гордост да бъде почетен гражданин на Хасково и прие наградата не само като своя, но и за всички колеги, с които е работил през годините.

Дойчо Кръстев  Дойчо Кръстев 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ангел Трифонов
Ангел Трифонов
08.09.2013 15:56 15:56

За мен , а и за много други е чест и гордост, че сме възпитаници на тази гимназия и още по голяма гордост от това,че Дойчо Кръстев и е СЪЗДАТЕЛ и неин първи ДИРЕКТОР .
Поклон и пред учителите които ни учиха ,възпитаваха и заедно с нашите родители ни създаваха като личности.
БЛАГОДАРЯ на ВСИЧКИ ВИ . Гордеем че сте наши УЧИТЕЛИ .ПОКЛОН!!!

Elena
Elena
08.09.2013 17:59 17:59

Прекрасен учител и директор на МГ. Наистина заслужено признание!

Back to top button