Регион

Ремонтират 6 църкви и 2 джамии за 3.2 млн. лв. в Баните

Църква, ТатаревоЗа ремонт на шест църкви и две джамии кандидатства община Минерални бани по оперативна програма „Развитие на селските райони“.

Църквите са в селата Минерални бани, Сусам, Сърница, Горно Сираково, Долно Брястово и Татарево. На последното си заседание общинският съвет реши общината да кандидатства за ремонта на татаревския храм „Успение Богородично“.

Общината кандидатства по оперативната програма и за ремонта на джамиите в селата Сърница и Караманци.

Кметът Мюмюн Искендер заяви, че ремонтът на всеки един молитвен дом е оценен между 300 000 и 400 000 лв. Той подчерта, че не е делил храмовете на мюсюлмански и християнски. Така сумата необходима за ремонта на осемте храма ще е около 3.2 млн. лв.

Искендер се оплака, че ремонтните работи на църквите в Сусам, Баните и Сърница, които са в по-напреднала процедура, се бавят от Пловдивската метрополия. Според него ако е нямало спънки, работата е можело да започне още през месец март.

Адвокат Таня Захариева, която защитава интересите на митрополията в Хасковската духовна околия, заяви че днес е проведен епархийски съвет. На него е било одобрено община Минерални бани да кандидатства за ремонт на първите 3 църкви. Юристът обясни, че забавянето се дължи на това, че епархийският съвет заседава веднъж на 2-3 месеца.

„Тези приказки ги слушам от 6 месеца, но дано сега наистина започнем работа“, посрещна новината за решението на епархийския съвет Искендер.

Баните кандидатстват по същата оперативна програма за ремонт на общинската вила в с. Брястово, която ще бъде превърната в туристически информационен център. Тук очакваните средства са в размер на 500 000 лв.

Общинският съвет одобри общината да кандидатства и за 5.5 млн. лв. за реконструкция на 4 участъка на пътя Горски извор-Караманци с обща дължина 18 км.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
владика
владика
11.09.2013 6:59 6:59

Пловдивска мИтрополия

Back to top button