Регион

Три автобуса с миряни потеглят към Кръстова гора

Празник, архивТри автобуса с миряни от община Димитровград ще потеглят към Кръстова гора в петък, съобщиха от църковното настоятелство на храм „Свети Димитър“.

Повод за пътуването е големият християнски празник Кръстовден – 14 септември. Тогава църквата празнува Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен.

Два от рейсовете ще тръгнат от града, а третият – от с. Крепост. Богомолците от димитровградско ще се присъединят към миряните, които вярват, че в Кръстова гора се пази пази частица от Христовия кръст. Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно – в нощта на 13 срещу 14 септември. Хиляди вярващи се събират на хълма за нощната литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст. Православният поклоннически комплекс днес има две църкви и 15 параклиса, които са разположени от двете страни на пътеката към кръста.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредната трапеза включва зелник с праз лук и печена тиква.

С летния Кръстовден се отбелязва началото на есента. По лозята настава гроздобер. Денят и нощта се кръстосват. Наричат Кръстова гора българският Йерусалим, а около мястото витаят легенди, загадки и видения.

На Кръстова гора ще бъде и хасковският архиерейски наместник отец Георги Тодев. Там се очаква и пловдивският митрополит Николай. Цената на екскурзията е 25 лв., а връщането е в събота.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button