Регион

Само Димитровград се включи в Европейската седмица на мобилността

КолоездачиОбщина Димитровград е единственото кметство в региона, което и тази година официално се регистрирана за участие в Европейската седмица на мобилността, която стартира днес и продължава до 22 септември, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Инициативата тази година преминава под мотото „Чист въздух– ти си на ход“. В тази връзка в Димитровград се организира демонстрационно колоездене. То ще се проведе в неделя и ще тръгне от площад „България“ в 15:30 часа. Маршрутът на колоездачите ще премине през бул.“Г. С. Раковски“, бул. „Ст.Стамболов“, бул. „Трети март“ и ул. „Хасковско шосе“ до „Винпром“- Хасково и обратно. Преди старта на колоезденето ще се проведе конкурс за байкове и шосейни велосипеди с номинации за най-добър спринтьор на 100 м., най-поддържан велосипед, най-добре екипиран колоездач, както и най-малък и най-възрастен колоездач.

За целта ще бъде спряно движението за автомобили във времето от 15:00 ч. до 18:00 ч. по бул. „Г.С.Раковски“.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия. Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят. През 2012 г. 2158 града от 39 страни официално се регистрираха за участие в кампанията. Общо 7717 постоянни мерки са били въведени, сред които най-много мерки фокусирани върху инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button