Регион

Оригиналните мозайки от семейната стая се завърнаха във вила „Армира“

Вила АрмираСлед 30 годишно гостуване в Националния исторически музей, мозайките от спалното помещение с образа на собственика и неговите деца се завърнаха в античната вила „Армира“, съобщават от община Ивайловград.

„Радвам се, че въпреки трудностите и многото спекулации, най-старите оригинали на мозайки от Римската епоха, откривани в Европа, могат вече да се видят в Ивайловград, в една от трите разкрити вили до този момент на Стария континент и то в цялото им великолепие и блясък. С връщането на мозайките от спалното помещение, се върна част от величието и блясъка на този изключителен архитектурен паметник от преди 2000 години„, коментира кметът на Ивайловград Диана Овчарова.

Вила АрмираТези мозайки се съхраняваха от 1983 г. в Национален исторически музей – София, защото са обявени като обекти с национално значение и според Закона за паметниците на културата и музеите (ЗПКМ) се изисква специален режим за опазването и представянето им пред публика.

Връщането на мозайките от спалното помещение на античната вила „Армира“  се осъществява по проект, спечелен от община Ивайловград. Това ще даде възможност на местната администрация да кандидатства за вписването на античната вила в списъка на паметниците със световно значение на ЮНЕСКО.

 

Вила Армира Вила Армира

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button