Хасково

Автобусните превозвачи готвят протести заради нелегалните в бранша

Себахтин ИсмаилНационалният съюз на автобусните превозвачи в България готви протести заради нелегалните превози в бранша, които завземат голяма част от пазара, съобщи за Haskovo.info Себахтин Исмаил, който е член на управителния съвет на организацията.

„Седмично около 400 8-местни микробуса напускат пределите страната в посока Германия и Гърция. Години наред държавата казва, че е безсилна да се справи с този проблем.“, заяви Исмаил.

Сметките на превозвачите показват, че държавата губи годишно по 10 милиона лева от неплатени данъци.

За да се реши кардинално въпроса, от Националния съюз на автобусните превозвачи предлагат законодателни промени. Според тях нелегалните превози трябва да се криминализират, а държавата да се намеси със своите лостове и механизми, за да пресече незаконния бизнес.

От Кърджали всяка седмица потеглят 80 микробуса за Германия. Нима това не го виждат полицаите, нима това не го виждат слуителите на НАП. Защо не направят проверка на тези лица и да ги питат с какви средства пътуват по 100 пъти на година за Германия. Има ли държавата воля, тези неща ще бъдат решени в най кратки срокове.“, категоричен е Себахтин Исмаил.

В тази връзка днес членовете на Националния съюз на автобусните превозвачи се срещна с транспортната комисия в Народното събрание. До края на седмицата предстои втора – с министъра на транспорта. „Ако не получим подкрепа ще започнем протестни действия“, обяви Себахтин Исмаил.

По думите му ако незаконните превозвачи не бъдат спрени, смъртните случаи по пътищата ще продължат. Като пример той посочи катастрофата в Белград преди десетина дни, при която загина 56-годишната Нора Момчилова от Сърница. Жената е пътувала с кърджалийски бус, който се движел по линията Кърджали – Германия и  бил нелегален. В автомобила са били натъпкани 11 човека с 20 торби багаж. При катастрофата бе тежко ранено тричленно семейство с дете. Други трима ранени са оставени за лечение в болницата в Смедерево.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пътник
Пътник
19.09.2013 20:41 20:41

Най-напред превозвачите да кажат защо ревът срещу поставянето на касови апарати , свързани с Нап , за издаване на билети.Тогава няма да може да се събират билетчетата от пътницити , имам предвид точно Арда тур, и ще трябва да се плащат данъци , а не да се купуват мерцедеси , къщи на ямача , к*рви по баровете и т.н.

Анонимен
Анонимен
20.09.2013 10:21 10:21

Крадеца вика „Дръжте крадеца!“.
На Арда тур шофьорите все едно имат книжки за камикадзета! Я направете статистика на катастрофите на Арда тур!

Анонимен
Анонимен
20.09.2013 12:51 12:51

patuvam s arda tur do selo s ujasni avtobusi.vatre sme natipkani kato kartofi ne se disha.oplakahme se nishto

още един недоволен
още един недоволен
20.09.2013 14:32 14:32

Пътуването с арда тур е наистина ужасно.За да имат повече печалба в селата пускат микробусчета вместо голям автобус.Във една нормална държава на такава фирма отдавна да са и взели лиценза,и отгоре на всичко все някой му е виновен за нещо само този е чист като сълза.УЖАСССССС.

Back to top button