Хасково

Трима хасковски историци с грамоти за принос към държавността

КонференцияТрима хасковски историци получиха почетни грамоти от Националния инициативен комитет за честване на 135 г. от Освобождението на България. Това са Ангел Попов, Недялко Димов и Никола Атанасов.

Грамотите им бяха връчени от проф. Светозар Елдъров от Института по балканистика при БАН и са в израз на признание за благороден принос към утвърждаване на модерната българска държавност.

Награждаването стана в зала „Марица“ на областна администрация, която бе домакин на научна конференция на тема „100 г. от разоряването и прогонването на българското население от Тракия и настаняване на бежанците в Хасковския регион“.
Форумът е част от регионалните чествания по повод 100-годишнината от Балканската война. Проявите са под патронажа на областния управител. Форумът бе открит с приветствие от замобластния управител Кадир Исов, присъства и неговият колега Иван Станчев.

Организатори са още Тракийският научен институт, Тракийското дружество „Георги Сапунаров“, читалище „Заря 1858“ и Регионалното историческо дружество „Клокотница“.

Освен проф. Елдъров в конференцията участваха д-р Ваня Стоянова от Тракийския научен институт, Стоян Райчевски, хасковските историци д-р Красимира Узунова, ст. н.с. д-р Георги Граматиков, д-р Стефан Димитров.

Проф. Елдъров заяви, че по време на трагичните събития с тракийските българи , държавата ни е проявила престъпно малодушие. Тогава българските власти в Одрин първи избягали, а в паническото си бягство нашите офицери забравили да освободят от караул 60 войници, които в последствие били задържани и изтезавани от турските власти. Българските войски на границата пък малодушно и страхливо наблюдавали как турците разстрелват наши сънародници.

На 24 и 25 септември проявите ще продължат с кръгли маси в Ивайловград, Маджарово, Тополовград и Свиленград.

Конференция  Конференция 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button