Хасково

Д-р Николов: Качването на семейните лекари на линейка е непрофесионално

д-р Николай НиколовИдеята личните лекари да дават дежурства във филиалите на Спешна помощ е абсурдна и звучи непрофесионално. Така хасковският общопрактикуващ лекар д-р Николай Николов коментира предложението на Асоциацията на работещите в спешната помощ, което цели по този начин да компенсира липсата на желаещи лекари да работят в Центровете за спешна помощ в страната.

Министерството на здравеопазването е принципал на Спешната помощ, а всички семейни лекари са в договорни отношения със Здравната каса. По силата на подписания договор те са длъжни да обслужват своите здравноосигурени пациенти. „Качването“ им в линейка ще лиши техните пациенти от внимание и за пореден път ще облагодетелства неосигурените, смята д-р Николов.

„Големият проблем в България е, че броят на неосигурените пациенти непрекъснато расте. Статистиката е категорична, че 90% от спешните повиквания са точно от такива граждани“, коментира д-р Николов.

По думите му никой в нормалния свят не може да си позволи да качи лекар на линейка, защото не може да му плати. Според него проблемът с незаетите бройки в спешна помощ ще продължи да ескалира, тъй като заплащането е много ниско. Един от вариантите за решаване на проблема са парамедиците, каквито все още в България няма обучени.

ВидеоВижте още във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гост
гост
03.10.2013 11:29 11:29

има обучени парамедици, ама не знаем какво да ги правим

http://btvnews.bg/article/bulgaria/parameditsite-u-nas-s-obuchenie-na-tri-niva-no-bez-shtatni-pozitsii.html

Back to top button