Хасково

Хасковлийка учи непалски монаси на английски

Гергана ДамяноваОт двумесечен престой в Катманду се завърна хасковлийката Гергана Дамянова. Доброволката е прекарала цели два месеца в столицата на Непал, където преподавала английски език на деца, подготвяни за монаси и помагала на деца в местно сиропиталище.

Гергана е на 21 години. Завършила е хасковската езикова гимназия. Сега е студентка в Икономически университет – Варна, специалност „Туризъм“. Занимава се с доброволчество от малка. Първото й излизане извън страната е било през 2007 в Полша. Следват още младежки обмени в Англия, Испания, Турция и Франция.

Хасковлийката е категорична, че отново ще се върне в Непал. Останала е очарована от местните хора. „Направи ми впечатление духовността, традициите, които се спазват, искреността и отзивчивостта на местните“, разказа доброволката. За непалци било чест да помогнат на някого. Самата тя веднъж си забравила телефона, а трябвало да позвъни и да си поръча такси. Помолила съвсем случаен минувач, който без да задава допълнителни въпрос й услужил с телефона си.

Гергана ДамяноваВъпреки, че има автомобили, в най-големия непалски град улиците били много тесни. Колите си преправяли път като непрекъснато надували клаксоните. Децата, живеещи и изкарващи прехраната си на улицата, също били често явление, а на чужденците местните хора гледали като на средство за изкарване на пари. Мечта на всеки непалец била да види Европа. Цените в Катманду очаквано не били фиксирани и трябвало да се пазариш за всяка стока, разказа още Гергана. Традиция за местното население било производството на ром и оризово вино.

Катманду е разположен в Хималаите на над 1 350 метра надморска височина и най-завладяващо било чувството, „че можеш да докоснеш облаците“, каза още хасковската доброволка.

За да й напомня за времето прекарано в Непал, Гергана си направила менди на ръцете. Това е татуировка от къна, която носи късмет и предпазва от беди. Традиция било там булката да си прави менди по ръцете и краката. Къната, която останела неизползвана се заравяла в земята, за да защити брака и да предпази мъжа от изневери.

Гергана Дамянова Гергана Дамянова
Гергана Дамянова Гергана Дамянова
Гергана Дамянова Гергана Дамянова

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button