Хасково

Смиляна Нитова: Задълженията на МБАЛ – Хасково са близо 11 млн.лв.

Смиляна НитоваОбщите задължения на МБАЛ – Хасково са близо 11 милиона лева. Стресиращата цифра съобщи депутатът от Коалиция за България Смиляна Нитова по време на организирана от нея дискусия с лекари от региона на тема „Здравна стратегия 2013 г.-2020 г.“.

Нитова допълни, че в момента тече проверката в областната болница и след приключването й, резултатите ще бъдат обсъдени на специална пресконференция.

Директорът на МБАЛ – Хасково д-р Славчо Близнаков обясни, че проверките в лечебното заведение са ежедневие. В момента то се проверявало от представители на НЗОК, РЗОК и Медицински одит.

Д-р Близнаков поясни, че задълженията са няколко вида и най-притеснителни са просрочените. По последни справки те са близо 1 милион и 900 хиляди лева.

„Колко точно са общите задължение е малко сложно да се каже, тъй като те се променят във всеки един момент, в който поръчаме и фактурираме нови консумативи“, обясни управителят на МБАЛ – Хасково.  

Задълженията към доставчиците са голямо перо от бюджета. Те обаче са разсрочени във времето в зависимост от сключените договор. „Така например ангиографът, който струва близо 2 милиона лева, ще се изплаща в рамките на 5 години„, коментира д-р Близнаков. Към общите задължения влизали и заплатите на служителите, които се начислявали към месеца, в който са изработени, но се изплащали през следващия месец.  

Д-р Славчо Близнаков уточни, че не е коректно задълженията на болницата да се отчитат по никое време през годината, а към 31 декември.

Той допълни, че болницата в Стара Загора например има просрочени задължения от 17 милиона лева – цифра, която надвишава 9 пъти тези на хасковската болница.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аз
Аз
07.10.2013 18:31 18:31

Тая некомпетентна лелка се е взела много насериозно. Не можаха да уволнят д-р Близнаков и мине не мине време, пак започват. Днес са пак на вълна уволнения на национално ниво, а тази емисарка на здравното недоразумение министърката привнася директивите на областно ниво. Нещастници!

aaa
aaa
07.10.2013 19:07 19:07

а тоя близнаков ще се окаже голям фъш. и лъжец. нали беше смъкнал дълговете… какво ми се сравнява със стара загора. това е град няколко пъти по голям

Гост
Гост
08.10.2013 7:31 7:31

Докато не сменят и последната чистачка, няма да спрат. Нитова изпълнява заповедите на началниците си. Търсене на виновници докрай, но не и отстраняване на причините. Всички други са корумпирани, само тези, дето ни управляват 20 години са чиста вода ненапита. Те не си вярват, а искат ние да им вярваме. Само пари и власт ги интересуват. Така ще е, докато можещите и моралните са натикани в ъгъла.

гост
гост
08.10.2013 8:29 8:29

За дългове говорим,нали?А защо Нитова не спомене за новото решение на НЗОК да изплаща не цялата стойност на изработените клинични пътеки,а едва 65% от стойността им на болниците?Това не е ли най-сигурния начин те да затънат още повече?Вариантите са два-или дълговете ще растат,или персонала няма да получава заплати.А някой мисли ли изобщо за работещите при тези условия?За задълженията се тръби навсякъде и само Господ дето не са пратили да проверява в МБАЛ-Хасково,а за гореупоменатото-никаква информация не се изнася!

Back to top button