Хасково

Болниците шмекеруват с пътеките, лишават пострадалите от правосъдие

ДискусиятаБолниците шмекеруват с клиничните пътеки и лишават хората от правосъдие, коментира днес съдебният лекар д-р Христо Еленски по време на дискусия на тема „Здравна стратегия 2013 г.-2020 г.“, организирана от депутатът от Коалиция за България Смиляна Нитова и колегата й от Парламентарната комисия по здравеопазване доц. Красимир Мурджев.

Като пример д-р Еленски посочи документите, които минават за експретизи през него. „Идва човек с епикриза, на която пише комоцио, но същият човек има счупен нос, контузия на очна ябълка и две големи рани на главата, които не са записани нито в история на заболяването, нито в епикризата.

ДискусиятаОсвен, че с този човек е направена някаква шмекерия с пътеките, той е лишен от правосъдие“, коментира патоанатомът.

В тази връзка той призова да се коригира законодателството, за да имат възможност съдебните лекари да сигнализират за нередности директно министърът на здравепоазването или здравната каса.  Ако ние имахме тези сигнални функции, тези случаи нямаше да ги има“, коментира д-р Еленски.  

ДискусиятаСъдебна медицина не е упомената никъде в здравната стратегия, алармира още патоанатомът. Той подчерта, че според сега действащото законодателство всяка болница, която открива спешен портал е длъжна да има съдебна медиците в състава си. „Това допълнително  размива функциите и ролята на съдената медицина и създава предпоставки за формиране на малки неконтролируеми звена.

Д-р Еленски е категоричен, че е необходимо спешно да се организира дебат на ниво министерство, на който да бъдат разисквани мястоот и ролята на съдебната медицина. Според съдебният лекар след 10 години в страната ни няма да има съдебни лекари. Такива вече нямало в Ямбол, Смолян и Видин. Там работели негови колеги по заместване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
"ЧЕРВЕНА БАБИЧКА"
"ЧЕРВЕНА БАБИЧКА"
08.10.2013 9:00 9:00

червените бабички пускат интриги и черен ПИАР.

ИСКАТ ДА СМЕНЯТ ШЕФА НА ХАСКОВСКАТА БОЛНИЦА.

КОМУНИСТИЧЕСКА РАБОТА.
НЕРЕФОРМИРАНАТА бкп ДНЕС СЕ НАРИЧА бсп.

6666
6666
08.10.2013 10:57 10:57

Ще сменят шефа на болницата,разбира се.Подобренията ,които прави с цел ли са?.Ами – да.На кого ще са комисионните.Няма да са на персонала
естествено.Дерзай Славчо!

Back to top button