Регион

Нови 91 сирийци влязоха у нас. Бежанците изхвърляли дарения, искали легла

Дарението124 души са преминали нелегално българо-турската граница през изминалото денонощие. 91 от тях са сирийски граждани, съобщават от пресцентъра на МВР. С тях капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е надхвърлен. В дома в Любимец има настанени едва 5 бежанци над капацитета, но в центъра край свиленградското село Пъстрогор техният брой е 157. Това е причината бежанците там да се нуждаят преди всичко от легла.

Това стана ясно при пристигането на помощите, събрани от Районните мюфтийства в Хасково, Крумовград и Кърджали.

Камиони с тонове дрехи, одеяла и храни бяха стоварени в двора на дома в Пъстрогор. Бежанците обаче не ги посрещнаха особено радушно, дори си бяха изготвили списъци с необходимите продукти и вещи. „Те знаят кой от какво има нужда и според списъците помощите ще бъдат раздадени„, каза районният мюфтия Басри Еминефенди, който лично присъства на доставянето на дарението.

Директорът на дома в Пъстрогор Желю Желев обясни, че настанените в центъра няма да се възползват от около 70% от дарението. Той  не отрече информацията, че се случва често вещите, които бежанците не харесвали или нямали нужда от тях ги изхвърлят на боклука.

За да не се случи така и с дарението на трите Районни мюфтийства, Еминефенди получи уверението на бежанците, че ненужните вещи и продукти ще бъдат складирани и от тях ще могат да се възползват новонастанени бежанци в Пъстрогор.

„Това са помощи, събрани от много хора, които са отделили част от собствения си залък хляб, за да помогнат на бежнаците. Не бива да се изхвърлят на боклука“, категоричен е районният мюфтия на Хасково.

Дарението Дарението
Дарението Дарението

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.10.2013 14:09 14:09

СРАМОТА ! ГЛАДНИ И БЕДНИ БИЛИ , А ХВЪРЛЯТ ДАРЕНОТО ОТ СЪЩО ТАКА БЕДНИЯТ НАРОД НА БЪЛГАРИЯ ! КАТО ТЕ НЕ ГИ ИСКАТ ИМА И ДРУГИ БЕДНИ БЪЛГАРИ КОИТО ДА ГИ ПОЖЕЛАЯТ!

Анонимен
Анонимен
09.10.2013 16:26 16:26

Намерила баба щипане,поискала и хапане…

Sergey
Sergey
09.10.2013 21:33 21:33

Izgonete gi ot stranata dokato imate vse o6te vreme!!!

cigdem
cigdem
09.10.2013 22:32 22:32

POMOGNETE BE HORA

Back to top button