Регион

„Леко“ обгазиха Димитровград. Местят измервателната станция?

Обгазяване, архивПревишение на алармения праг за серен диоксид е регистриран отново в Димитровград.

В два от три последователни часа автоматичната измервателна станция „Раковски“ в града е отчела концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг, съобщиха от регионалната екоинспекция.

Измерените нива на серен диоксид са както следва:
В 13:00 часа – 640 микрограма на кубичен метър
В 14:00 часа – 1300 микрограма на кубичен метър
В 15:00 часа – 280 микрограма на кубичен метър

Имаме съмнения, че станция „Раковски“ отчита превишени стойности на серния диоксид, които безпричинтно паникьосват жителите на Димитровград, коментира пред Haskovo.info кметът Иво Димов. В тази връзка е проведена среща с РИОСВ – Хасково и ТЕЦ Марица 3. По време на разговорите станало ясно, че мястото на измервателна станция „Раковски“ не е променяно от 1993 година. Първоначално може и да е било подходящо, но с течение на времето са настъпили промени в обкръжаващата среда, които вероятно може да са предпоставка за непредставителни данни, смята главният еколог на общинска администрация Пламен Митков.

В тази връзка от кметсвото са подготвили писмо до Министерството на околната среда и водите да се преразгледа местоположението на въпросната станция. Освен това от общината имат намерение със съгласието на РИОСВ – Хасков да поставят на второ място в града газанализатор, който също да измерва обгазеността на Димитровград. „Така ще имамем информация от два независими източника и когато се заговори за обгазяване, за което димитровградчани са много чувствителни, ще сме сигурни дали има основание за паника“, коментира Иво Димов.

Въпреки, че измерването в 15:00 часа е отчело нива са серния диоксид във въздуха в норма, от кметството са предупредили училищата и детските градини в общината да предприемат превантивни мери като не пускат децата да играят в дворовете на детските и учебните заведения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button