Хасково

88% от ромите са неквалифицирани

Проект88% от работещите роми полагат никвалифициран труд, сочат данните от социологическо проучване.

Изследването е направено сред 200 фирми и организации на територията на 4 области: Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. То се извършва по проект „Етнически толерантен работодател – трансфер на добри практики за равно третиране“. Данните бяха изнесени на кръгла маса днес в Хасково, като партньор по проекта е областна администрация.

ПроектСпоред социологическото проучване 10% от трудещите се роми са квалифицирани, а едва процент са на управленски позиции. Отделно 26% от фирмите никога не са наемали роми на работа. Според експертите в проекта, данните са доста по-стряскащи, а в Хасково дискриминацията е най-притеснителна.

Ръководителят на проекта на стойност около 285 000 лв. Албена Костадинова каза, че в България предстои въвеждането на марката „Етнически толерантен работодател“. Тя ще се връчва на фирми, които наемат роми на работа и ще носи престиж на предприятието. Примерът е взет от Чехия, където вече има отличени фирми.

Според участниците в проекта ромите са много добри строители и шавачки и представляват неизползван ресурс за българската икономика.

 Проект  Проект

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button