Хасково

Хасково отсвири симфониците от Ирак

КонцертНе повече от 50 човека влязоха тази вечер в 600-местния салон на читалище „Заря“ за концерта на симфоничния оркестър от град Ербил, Кюрдска автономия в Ирак. Рекордно слабото посещение стана факт при свободен вход. 
По предварителна програма музикантите трябваше да свирят от 18 часа, но заради липсата на публика, те се качиха на сцената с 20-минутно закъснение. Точно толкова трая и концертът на гостите, облечени в народни носии.
 
В кратката програма имаше изпълнения на кюрдска народна музика, Карл Дженкинс – „Паладио“ и Йоханес Брамс – „Унгарски танц 5“.
 
КонцертКюрдистанският оркестър е основан през 1997г. в Ербил от група  преподаватели, академици и музиканти, с подкрепата на Министерство на културата на регион Кюрдистан в Ирак.
 
Оркестърът се състои от 30 музиканти, възпитаници на престижни музикални институти и колежи. Изнася концерти в Ирак и чужбина. Изпълнява както европейска класическа музика, така и народна кюрдистанска, пише във визитката на формацията.
 
След края на концерта, в който зрители и оркестранти бяха почти по равно, Васил Несторов и Венета Въжарска поздравиха гостите и им връчиха почетни знаци на общината. Кюрдските музиканти пък дариха с плакет диригента на хасковския симфоничен оркестър Красимир Захариев.
 
Снощи кюрдският оркестър се представи в Димитровград, а утре ще изнесе концерт в София.
 
Концерт Концерт
Концерт Концерт
Концерт Концерт

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button