Регион

Фургонният лагер в Харманли за 450 души, жителите на южния град – притеснени

БежанциФургонният лагер в Харманли ще е с капацитет 450 души. Той разполага с 80 фургона, в които ще се настаняват между 5 и 8 човека. Това каза днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който дойде на място да се увери в сигурността на новооткрития център.

Както Haskovo.info писа във фургонния лагер тази нощ бяха настанени първите 54-ма бежанци, предимно сирийски граждани. Новината за отварянето на фургонния лагер притесни жителите на Харманли. Хората се опасяват най – вече от кражби и болести.

Светлозар Лазаров увери,  че новооткритият център ще бъде от затворен тип и строго охраняван, като останалите в страната. „Имаме засилено полицейско присъствие, следови кучета, пост на жандармерията и два поста на полицията“, съобщи главният секретар на МВР.

Въпреки че журналистите обаче не бяха допуснати до фургоните и хората, които ще живеят в тях, от Агенцията по бежанците увериха, че условията, при които са настанени преминалите нелегално българо – турската ни граница, са много добри. Имали вода и ток от генератор. Раздадени им били и пакети с храна за пет дни. „Каквото и да се случи, ние няма да ги оставим гладни. С БЧК сме в изключително тесни контакти, така че във всички случаи тези хора ще се чувстват добре.“, бе категоричен директорът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев.

Спешното откриване на центъра в Харманли се наложи заради надхвърления капацитет в останалите места за бежанци в страната с над 400 души. Само за последното денонощие нелегално преминалите българо – турската граница са 104-ма. 72-ма от тях са сирийски граждани.

Бежанци Бежанци
Бежанци Бежанци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button