Регион

Узунджово очаква легендарен военен летец

УзунджовоЕкс замкомандващият военно-въздушните сили на България о з полковник Тома Ковачев пристига утре, за да отбележи заедно с узунджовци празника на военната авиация. Тържеството е организарано на мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово“ от местното Дружество на запасните офицери и сержанти „Ген. Велков“, съобщи председателят Васил Димов.

Името на Ковачев е свързано със знакови събития във войските. Той е сред първите 8 пилоти у нас, на които е присвоен най-високият летателен клас . О.з. полк Ковачев е и първият български авиатор, изпробвал във въздуха щурмовия самолет СУ-25. Своеобразен рекорд е и фактът, че лети на изтребител чак до 60-годишина възраст.

Паметна случка в неговия път е срещата на пилотирания от него изтребител с кълбовидна мълния. Това се случи на летището в Узунджово, спомня си легендарният летец. Там бяхме събрали пилотите от всички гарнизони в страната. Аз като полковник ръководех занятията. Изпитът беше полет в сложни условия нощем.

На 3000 м височина при скорост 1000 км/ч той се среща с много рядко явление – кълбовидна мълния. Това е най-страшната „бомба“, в сферата й температурата е 10 000 градуса. Имал съм късмет, че е минала покрай левия борд и е попаднала във въздушния поток зад изтребителя, след което е експлодирала. . Ако бях попаднал в центъра на мълнията, тя щеше да експлодира и тогава няма спасение., завършва разказа си ветеранът, който по-късно работи като адвокат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button