Регион

Първанов: Ако нямаме места за бежанци, да си признаем. Лисков: Да обявим извънредно положение

Първанов и ЛисковНе открих закон, по който да управляваме кризата с бежанците„, заяви кметът на Харманли Михаил Лисков.

По думите му Законът за управление при кризи е отменен пред 2009 година. Другият подобен закон е този за защита при бедствия и аварии. По него обаче общините, където имало настанени бежанци, нямало как да работят, т.е. „ние няма кака да правим законно финансови разходи, за да подпомогнем проблемите на бежанците, които както и да ги въртим са проблеми и на местната власт“, обяви градоначалникът.

Причината е, че всички институции в града на Белоногата са ангажирани с настанените хора във фургонния лагер. Ако там повикат линейка, харманлийци остават без спешна помощ, ако социалните работници са във фургонния лагер, харманлийци търпят липсата на ангажираност от страна на социалните. „За никого не е тайна, че РУП- Харманли е ангажирано с бежанците и общинска охрана трябва да се грижи за реда и сигурността на жителите на града“, каза още Лисков. Той е категоричен, че законодателната празнота трябва да се запълни. Това може да стане по примера на Италия, където обявяват извънредно положение.

„Както кмета може да вземе решение за обявяване на бедствено положение, така трябва да има възможност той или съвместно с областния управител да обявяват извънредно положение.“, смята още Михаил Лисков.

Той участва в дискусия, посветена на политиката на централната и местната власт по проблемите с бежанците. Тя бе инициирана от президента Георги Първанов (2002 – 2012).

Според бившият държавен глава ако капацитет ни за бежанци е изчерпан, трябва честно да заявим това и всеки, който  тръгва през Турция за България да знае, че тук не го чака нищо по-добро. „Не става въпрос да се хлопнат вратите, както някои други предлагат“, каза Първанов.

Според него бежанската маса не носи заплаха за националната сигурност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ангелов
Ангелов
19.10.2013 20:12 20:12

Първанов май не е виждал как бранят границите си гърците, а трябва. Телената ограда на границата при социализма ряпа да яде. Но Първанов се продаде на пиндостанците за една шепа парици. Малко съм го ритал по кокъэлчетата в АОНСУ.

Back to top button