Хасково

Made in China или излиза ли евтиното по-скъпо

Дрехи, архивКитайските стоки са залели българския пазар. Хасково не прави изключение. Пример за това са появяващите се непрекъснато магазини с китайски стоки. Голяма част от хасковлии се втурват да купуват от там, защото било евтино.

Англичаните казват, че не са толкова богати, че да си купуват евтини неща. Българите обаче купуват китайските стоки и потвърждават максимата, че евтиното излиза скъпо. Дори признават, че правят компромис с качеството за сметка на цената.

„Ако ми трябва отвертка за вкъщи, ще си взема китайска за 1 лев, а не френска за 5 лева. Ако работя обаче в сервиз за автомобили например, ще си купя френската, защото ще ми служи по-дълго“, коментира за Haskovo.info Петър Ванчев.

Проверка на екипа ни установи, че заради голямата конкуренция, която китайските магазини наложиха, в някои търговски обекти в центъра вече могат да се намерят стоки на по-ниски цени от тези, които предлагат произведеното в „световната фабрика“ Китай.
Това е така, тъй като местните търговци се разтърсиха и започваха да зареждат стоки от фирми, предлагащи по-добра цена. Такива са магазините с унгарски стоки например, които са абсолютно конкурентни на китайските. От тях спокойно можеш да си купиш блуза или обувки на цена между 5 и 10 лева, но с по-добро качество.

Търговците обаче признават, че нямат клиенти. „Евтините вериги, които предлагат некачествена стока, отдавна ни сринаха бизнеса. Предвид икономическото състояние на страната, този тип стоки са най-изгодни за потребителите. А и купувачите са раздвоени. Вече трудно могат да различат в джунглата на голямото предлагане коя стока е китайска и коя не“, коментира Павлина Гочева, собственик на магазин за дрехи.

Все пак пазаруването е личен избор. Затова има и скептици, които не биха си закупили такива стоки, но те явно нямат задръжки за цената. Но за средностатистическия българин това е важен фактор. Така както „за всеки влак си има пътници“,  така и „за всяка стока си има купувач“. Въпрос на личен избор и възможности.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Peshko
Peshko
18.10.2013 14:49 14:49

Китайско си купувам само в китайски ресторант (:

Back to top button